Kesten se iz Japana proširio prema Grčkoj a odatle prema Europi.Jedna je od prvih namirnica u koji je čovjek uživao.Njegov plod vrlo je hranjiv.Sadrži minerale kao što su: natriji,kalij,dok u vitaminima prednjači sa vitaminom C i B112
Zbog visokog sadržaja škroba može se dobiti brašno ,a zbog svoje lake probavljivosti preporuča se u ishrani djece i starijih osoba.Želite li zadržati tjelesnu masu tada preporuka da jedete pečene kestene ,jer ćete njihovim unosom dobiti nužnu količinu energije iz lakoprobavljive i nutritivno vrijedne namirnice.Kesten se preporuča u prehrani bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.On osigurava unos visokovrijednih minerala,daje snagu i čvrstoću mišićima,jača imunitet,i djelotvoran je u borbi protiv anemije.
Kestenov med -pospješuje cirkulaciju,štiti jetra,pomaže kod gastritisa,fizičke i intelektualne iscrpljenosti.
Čaj od lista kestena upotrebljava se u liječenju hripavca,bronhitisa,astme i sličnih tegoba s dišnim putevima.
Poznamo divlji i pitomi kesten.Pitomi kesten konzumiramo kao hranu,dok divlji kesten koristimo u svrhu pripravka raznih lijekova(melema,krema losiona)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar