Ads 468x60px

ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

POSLJEDICA NOŠENJA VISOKIH PETA !!!!!!

Prvi nositelji visokih peta " štikla " bili su pripadnici Perzijske konjice oko 9.stoljeća.
Njima je cipela s visokom petom napravljena kako bi stabilizirala stopalo u stremenu prilikom jahanja.Perzijski diplomati su 1599.stigli u Europu kakao bi pronašli svoje saveznike u borbi protiv Osmanskog carstva ,no nisu pronašli samo saveznike ,već su i pronašli modne sljedbenike.
Tako su cipele s visokom petom postale statusni simbol muškaraca aristokrata .



Najveću ljubav prema visokim potpeticama pokazao je Luj XIV. koji je odlučio da sve njegove potpetice moraju biti crvene boje,a takve cipele uz njega može nositi i kraljevska svita ,kakao bi se znalo "tko je šef".    
1600. godine žene u svojoj borbi za ravnopravnosti s muškarcima počinju nositi visoke pete. Uskoro visoke pete nisu bile samo statusni simbol,već ih je počeo i nositi običan puk ; no imućniji građani počeli su povećavati centimetre svojih potpetica da bi i dalje bili viši od "običnih ljudi".
Do kraja 18. stoljeća muškarci su se u potpunosti odrekli potpetica kako bi pokazali razliku između sebe i žena.
Danas žene vole visoku potpeticu jer osim što daje dojam vitke linije tijela izdužuju noge, no donosi i mnoge posljedice.
Tako su istraživanja iz Velike Britanije i Austrije ukazala na negativne posljedice hodanja u visokim petama.
Oštećenja stopala-stopala djeluju kao "jastučići"koji štite kosti od udaraca, no u visokim petama oni ne mogu obavljati svoju prirodnu funkciju. Što je peta veća, to je i veći pritisak na kost.

Bolovi u kukovima i kralježnici-visoke potpetice izbacuju kukove i kralježnicu iz uspravnog položaja prema naprijed što pojačava pritisak na koljena, te na na mišiće i tetive zdjelice i donji dio leđa.

Promjena strukture mišića i tetiva-svakodnevno nošenje visokih potpetica dovodi do promjene strukture mišića i tetiva u listovima . Posljedica skraćivanja mišićnih vlakana i jačanje Ahilove tetive dolazi do smanjenja opsega kretanja nožnog zgloba.

Problem sa koljenom-povećava se pritisak ivera na koljena što može dovesti do osteoartritisa , te je rizik veći ako je osoba deblja.

Proširene vene-nastaju zbog dugotrajnog nošenja visokih peta i povećanja pritiska na krvne žile u listovima.

Visoke potpetice su neizostavan predmet svakog ženskog ormara , ako već ne možete bez njih razmislite na posljedice i da li su one doista toga vrijedne ..........

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates