Ads 468x60px

utorak, 14. srpnja 2015.

SVE TAJNE KOPRIVE

Kopriva je biljka koju su poznavali još i stari Egipćani koji su je koristili za čaj protiv kostobolje i reume . Rimljani su je nosili sa sobom u svoje pohode ,jer su nakon dugih i napornih marševa namkali noge u kupki od kopriva ili bi masirali noge kako bi probudili cirkulaciju u nogama. Meso su kuhali zajedno s koprivom da bi meso bilo mekše.
Hipokrat i Galen su prepisivali koprivu kao lijek kod gangrene, krasta, rana u ustima, krvarenju iz nosa, za liječenje astme,upale slezene i plućne maramice, kao sredstvo za poticanje mokrenja i stolice.

Engleski botaničar i travar koprivu je preporučio kod kamenca u mjehuru, za rane i kožne bolesti, kog gihta, išijasa i bolnih zglobova, kao protuotrov kod uboda pčela, osa, stršljena,pauka, škorpiona,pomiješana s medom kod upale grla i usne šupljine.
Davno prije otkrića pamuka od vlakana koprive su tkali.
Narod smatra da je kopriva korov ,a ne biljka koja posjeduje izrazito ljekovita svojstva.Znanstvenici su dokazali da je ona ona izrazito ljekovita biljka -njen korijen,stabljika,list i cvijet, sadrže prirodne elemente bez kojih ljudski organizam ne može opstati : kalij. kalcij, željezo, fosfor, magnezij, natrij, vitamin C, B2, B5, K, karoten, provitamin A, pigment kvercetin-flavonoid koji je snažan antioksidans i antihistaminik jer smanjuje jake upale.Sama kopriva je lijek za kožne bolesti koprivnjača (urtikarija).
Danas se kopriva preporuča u liječenju alergija, prehlada, gihta, reuma, išijasa, bolesti jetre i žući,slezene, loše probave, čira na želucu i dvanaestercu, anemije, diabetesa, bubrežnih kamenca, upala mokraćovoda,povećanje prostate.Ubrzava metabolizam,jača imunitete, sprečava upale, zaustavlja krvarenje,potiče obnovu stanica i hrskavičnog tkiva, u liječenju raka slezene i leukemije.
Kopriva se bere po suhom i sunčanom danu najbolje sredinom dana.Bere se od proljeća pa sve do kasne jeseni.Najčešće se koristi kao čaj,tinktura,kupka ,sok , sirup...
Masaža koprivom-koristi se svježa kopriva a potiče na rad slabo tijelo,probuđuje mišiće,limfu i pojačava cirkulaciju.
Čaj od koprive suši se list i stabljika koprive ,2 čajne žilice na 2 dcl prokuhane vode.
Tinktura od koprive-korijen koprive narežemo na sitno napunimo teglice (kao za zimnicu) 3 prsta do vrha zalijemo rakijom i zatvorimo,stavimo na tamno i hladno mjesto dva tjedna.
Sok od koprive-20 vrhova koprive potopimo u hladnoj vodi i pustimo da odstoji 24 sata ,procijedimo dodamo sok od naranče ili limuna pomiješamo s medom i pijemo kroz dan  

1 komentar:

  1. Relax Kutak: Sve Tajne Koprive >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Relax Kutak: Sve Tajne Koprive >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Relax Kutak: Sve Tajne Koprive >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdgovoriIzbriši

 
 
Blogger Templates