Ads 468x60px

srijeda, 7. svibnja 2014.

OPASNOSTI SUNCA

Nakon dugačke tmurne zime i proljetnih kiša dočekali smo sunce.Uživamo u svakodnevnoj šetnji kada nam lice nježno griju tople zrake sunca.Naravno da se prepuštamo užitku i ne razmišljamo da te zrake sunca dopiru do vezivnog tkiva i uzrokuju oštećenja i starenje stanica kože.
Sunce nam može uzrokovati puno veće probleme od bolnih opekotina.Dugotrajno izlaganje suncu izaziva smeđe mrlje,crvenilo,ljuštenje,isušivanje i mreškanje kože na licu i na koncu rak kože koji predstavlja ozbiljan problem.


Nekoliko načina da zaštitite svoju kožu od sunca:
-izbjegavajte boravak na suncu između 10-16 sati
-kožu zaštitite odjećom (najbolje nositi bijelu odjeću jer ona odbija zrake sunca)
-na glavu obavezno staviti šešir,šiltericu
-oči zaštititi naočalama (i kod male djece)
-kožu namazati sa kremom koja posjeduje zaštitni faktor SPF 30- SPF 50+ (kremu staviti na kožu najbolje 15 - 20 minuta prije izlaganja suncu)
-zaštititi usne balzamom za usne sa zaštitnim faktorom 15 i često ga nanositi
Hrana koju bi trebali uključiti u svoju prehranu radi zaštite od sunca je:
-brokula ,kelj ,karfiol ,koji pomažu da povećamo unos vitamina i antioksidansa koji pomažu da ojačamo našu kožu.
-dinja ,mrkva koje posjeduju velike količine beta karotena koji ima dobar učinak u borbi protiv oštećenja  kože jer pomaže koži da se sama obnavlja
-riba koja posjeduje omega 3 kiseline koje našem tijelu pomažu u borbi protiv izgaranja kože i mogu spriječiti crvenilo kože.Protein koji sadrži riba popravlja oštećene stanice kože.
-crveni grejpfrut ima veliki izvor likopena i pomaže koži u borbi protiv slobodnih radikala.Uz grejpfrut veliku količinu likopena posjeduje rajčica ,lubenica,papaja ,breskva .
-tamna čokolada u svom sastavu ima zrna kakaoa koji reduciraju osjetljivost kože na sunčeve zrake
Koliko da volimo provodit vrijeme u prirodi i sunce nam je jako važno u stvaranju vitamina D ,moramo misliti i na štetnost zraka sunca i na vrijeme se zaštititi od njih.



Više o vitaminu D pročitajte u mojim ranijim postovima !!!  
 

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates