Ads 468x60px

srijeda, 14. svibnja 2014.

PETA BOLEST-PAROVIRUSNA BOLEST

Posljednjih dana svjedoci smo ponovne pojave Pete bolesti. Mnogi roditelji su u panici zbog pojave crvenila i osipa kod djece.Nema razloga za paniku.Peta bolest ili parovirusna bolest je virusna infekcija koja se prenosi kapljičnim putem.Bolest se najčešće pojavljuje u predškolskoj dobi i ostavlja trajni imunitet.Petu bolest mogu dobiti i odrasli i oni se uglavnom zaraze preko svoje djece.Osobe kod kojih peta bolest može ostaviti komplikacije su osobe koje boluju od nasljedne hemolitičke anemije i osobe oslabljenog imuniteta.Kod ostalih oboljelih bolest prolazi spontano ,bez lijekova i posebnih tretmana. Bolest se javlja najčešće u proljeće.
Inkubacija bolesti traje 4-20 dana i sve do pojave karakterističnog crvenog osipa na licu čovjek je zarazan za okolinu.Osip je specifičan jer izgleda kao da vas je netko ispljuskao po oba obraza tkz."ispljuskani osip".Nakon njega se pojavljuje točkasti osip na obrazima koji se postepeno širi po ekstremitetima i na druge dijelove tijela.Osip varira tijekom dana i ovisi o temperaturi okoline.Osip u nekim slučajevima uglavnom prolazi za dva tjedna no može se zadržati i do 80 dana .
Početni simptomi bolesti su:
-blaga temperatura
-grlobolja
-želučane tegobe
-glavobolja
-umor
-blago otečeni limfni čvorovi
-bolovi u zglobovima
-osip na licu
-curenje nosa
Kada se bolest pojavi bilo bi dobro da tijelo tuširate samo vodom kako nanosom gelova za tuširanje ne biste pojačali svrbež osipa.Obavezno promijeniti posteljinu ,više puta na dan zračiti prostorije u kojima se boravi.Bolest prestaje spontano i traje oko dva tjedna.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates