Ads 468x60px

utorak, 20. siječnja 2015.

ŠTO SU KREDITI DONIJELI HRVATIMA


Ovih dana buknuo je plamen koji tinja godinama,švicarski franak poletio je prema nebu i samo mu je ona granica.Dobro uređene države kao što su Švicarska možda će imati velike koristi na prvu ,ali dugoročno teško i zato je realno očekivati da će se švicarski franak kretati između 7-9 kuna.Kada već građani švicarske glasno negoduju i odlaze u druge zemlje u shoping,šta bi trebali reći jadni hrvati.


U Hrvatskoj nezaposlenost raste iz dana u  dan ,gospodarstvo isto tom brzinom tone ,jedino što raste jest građanski  dug po tekućim računima i prema bankama.Vlada je pokušala vatrogasnim mjerama umiriti građane,koliko je u tome uspjela vrijeme će pokazati.No postavlja se pravo pitanje,iako svi tvrde da je samo guverner švicarske banke znao što sprema franak,no nije li pravi krivac hrvatska narodna banka koja godinama šutke dopušta valutnu klauzulu.
Da li je franak uistinu problem ili je on tek zagrebao ispod površine?
Hrvatska narodna banka dopušta da se krediti vežu uz valutnu klauzulu,ali isto tako žmiri kada se građanima odobravaju iznosi kredita u stranoj valuti,a isplaćuju se u kunama .
Sada su građani u problemima dok je tečaj švicarskog franka poludio,a što će tek biti kada euro poludi?
Istina je da su se svi ti problemi oko tečaja dogodili što hrvatska kuna je slaba,i problem je u kuni.a ne u franku ili euro.
Riješenje problema jest da se krediti u stranoj valuti trebaju konvertirati u kune ,ali sada se samo razmišlja da se to uradi sa švicarskim frankom,a što je sa građanima koji kredite imaju u euru?
Donijeti odluku o konverziji jedne valute u kunu ,a druge građane sa jednakim problemom ali razlikom da svoje kredite imaju u euru prepustiti vremenu jest u najmanju ruku diskriminacija.
Banke zarađuju na kamatama i svi potrošači su svjesni toga ,ali zarađivati na tečaju što naše banke godinama rade bez obzira da li je riječ o franku ili euru je u najmanju ruku etički upitno i bezobrazno spram klijenata.
Mnogi će reći da Hrvati imaju fetiš na nekretnine i da su dizali kredite da imaju svoju nekretninu.Možda je i to djelomična istina što ne slijede Europu po posjedovanju vlastite nekretnine, no istina je da su Hrvati sa godinama naučili ako si ne pomogneš sam nitko drugi ti neće ,pa i iz tog razloga žele posjedovati nekretninu i bar riješiti stambeno pitanje ,mnogi od njih su bili primorani uzeti kredite iako su u samom startu znali  da postaju robovi banke .Možda i nije čudno što ovih dana je izašla informacija da ljudi koji su uzeli kredite bez obzira na valutu žive život pun stresa,rade po nekoliko poslova . Alarmni podatak je da svaka 40 osoba koja je kreditno zadužena čija je prosječna dob između 30-40 godina oboli od maligne bolesti.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates