Ads 468x60px

ponedjeljak, 28. travnja 2014.

KUPUJETE LI CIPELE OPASNE ZA ZDRAVLJE????

Razmišljate li kada kupujete cipele od čega su one napravljene?
Nit koja vas vodi do kupovine novih cipela jest njihov izgled,cijena ,kako vam stoje na nozi,prigoda za koju ih kupujete?
Razmišljate od čega su napravljene cipele i nose li one kakve opasnosti za vaše zdravlje?
Dobro poznata činjenica jest da osobe koje boluju od proširenih vena ne bi smjele nositi visoku petu,već  maksimalne visine do jedan centimetar.
Cipele osim što nam dobro stoje na nozi trebale bi biti udobne ,ne smiju nam stiskati prste i biti                                                                                                   napravljene od kavalitetnog matrijala.
Danas u svijetu vodeća industrija cipela jest Kina.Zanimljiv je podatak da Kina uopće ne proizvodi i ne priprema kožu za izradu cipela već je po povoljnoj cijeni uvozi iz Indije.U Indiji se kozja koža u štavlonicama priprema za industrijsku kožu iz koje se zatim dobivaju cipele.Prerada kože se tamo odvija u lošim higijenskim i zdravstveno opasnim uvjetima za ljude.U preradi kože za industrijsku kožu upotrebljava se KROM 3 koji pod utjecajem visoke temperature i nehigijenskih uvjeta prelazi u otrovni i po zdravlje ljudi opasan KROM 6.U procesu štavljenja se mogu koristiti i biljne tvari ali tada je proces obrade kože u industrijsku kožu duži i traje 40 dana ,dok koristeći KROM 3 u procesu štavljenja taj proces traje samo 10 dana.
Najpoznatija tvornica u Indiji "FARIDA" priprema kožu i za poznat lanac trgovina DAICHMAN.
DAICHMAN u svoju obranu govori da njihova postrojenja u Indiji rade sukladno certifikatu i propisanim zdravstvenim standardima i zaštiti okoliša u Indiji.
Unatoč mnogim upozorenjima udruge potrošača u Europskoj uniji taj lanac je puštao u prodaju i zanemarivao RAPEKSOV popis zabranjene prodaje određenih cipela.Na rapeksovom popisu su se nalazile dječje cipelice (koje bebe koriste sa svega par mjeseci),balerinke.
Osobe koje su alergične na krom -stopala im se pojačano znoje,svrbe,nastaju plikovi i crvenilo kože.
U zemljama Europske unije potrošač može znati da li se u proizvodnji koristio krom 3,i takve cipele imaju oznaku crome free, nešto su cjenovno skuplje jer su se u njihovoj izradi koristili isključivo prirodni matrijali.
Osobe koje su sklone kupovati medicinsku obuću moraju svoju pažnju usmjeriti na marku MEDICUS koja se također prodaje u dotičnom lancu jer proizvod sadrži fenol koji se inače upotrebljavao u svrhu dezinfekcije no saznalo  se da nadražuje kožu.
 Ovaj post je napisan sa namjerom da se osvijesti svijest potrošača, a ne sa namjerom da se nekoga prokazuje i šteti njegovom ugledu i poslovanju .

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates