Ads 468x60px

petak, 27. prosinca 2013.

PIROTEHNIKA-ČINI LI NAS SRETNIM??

Svake godine u suradnji  medija  i MUP-a nastoji se što bolje ljude informirati o opasnostima od pirotehnike.No istina i statistike govore o tome da su ljudi dovoljno informirani ali svejedno odlaze kao obitelj kupovati u ovlaštene trgovine pirotehnička sredstva da se proslavi Božić,Nova godina .
Smatram da se šalje loša poruka samoj djeci da pirotehničkim sredstvima treba nešto proslaviti .
Ponekad se pitam da li su roditelji doista svjesni da trenutak nepažnje pirotehničkom napravom bez obzira kojeg je ona razreda može dovesti do tragedije.
Iz godine u godinu prisutne su teže ozljede od opekotina ,a da ne govorim da su mnogi ostali bez šaka, prstiju i to samo zbog upotrebe petarda.
Dragi roditelji znam da djeca ponekad rade pritisak na vas sa onom poznatom rečenicom "svi to imaju ,samo ja to ne smijem imati." ,ali ponekad je i bolje biti tvrdoglav i nešto ne dopustiti nego da se desi tragedija .
Prije nekoliko godina 12-šnje dijete bilo je glavna vijest svih dnevnih i informativnih emisija,upotrebom petarde izazvao je opekotine II. i III.stupnja,i ostao je bez vida .Svi su tada bili jako tužni ,ali nitko nije postavio pitanje kako je to dijete došlo do petarda?Maloljetnici sami ne smiju kupovati pirotehnička sredstva bez obzira o kojemu se razredu pirotehnike radi.Opet se dolazi do poraznog rezultata da roditelji svijesno ponavljaju greške i da uopće ne razmišljaju kada daju pirotehniku svom djetetu Nedavno sam svjedočila činjenici da čak roditelji petogodišnjaka kupuju petarde svom djetetu,i još te petarde nemaju pod nazorom nego dijete čuva u svom radnom stolu.
Moje razmišljanje  spram pirotehnike je jako negativno,smatram da ti ne treba pirotehnilka da proslaviš Božić,Novu godinu.U mom gradu je Božić tako dostojanstveno proslavljen nitko nije pucao,ali je zato bilo puno automobilskih nesreća(no to je pak druga tema) .
Dragi roditelji razmislite dvaput kada sa svojom djecom odlazite u trgovine koje su ovlaštene prodavati pirotehniku.Smatrate li da činite dobru stvar ako djecu upoznate sa pirotehničkim sredstvima? Šaljete li im dobru poruku ?Znate da svjesno otvarate jedan  krug koji vodi k postavljanju tradicije u vašoj obitelji. Želite da to bude Vaša obiteljska tradicija ?Činite li to zato da dijete skinete sa "glave"i da bude sretno "Sreća se mjeri u poznavanju pirotehnike?Sreća je u tome što je vaše dijete sada glavno u kvartu jer posjeduje petarde?I ono bitno znate da svojim primjerom učite dijete pravilnom razmišljanju i ponašanju....
Nadam se da ćete podijeliti ovaj članak mnogim roditeljima bar kao upozorenje... hvala



Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates