Ads 468x60px

petak, 7. ožujka 2014.

ISTINA O ŠPINATU

Špinat potječe sa Bliskog istoka  gdje se vjeruje da je samonikla biljka.U Europi se počinje uzgajati u 11.  stoljeću.
Špinat se uzgaja tijekom cijele godine pa prepoznajemo  zimski i ljetni špinat.Razlika je u boji zimski špinat ima malo roskaste listove.
Špinat je bogat vitaminom C koji jača imunitet i pospješuje asorpciju željeza u krvi,vitaminom A koji održava zdravlje kože i sluznice i jača naš vid,vitaminom B skupine uključujući i folnu kiselinu                                                                                        koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica.
Špinat od minerala sadrži kalij koji pospješuje rad bubrega,kalcija koji je važan za rast kosti i zubi,magnezija koji jača mišiće.
Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima koji djeluju protuupalno i antioksidativno.Špinat
-potiče probavu i sprečava zatvor
-pomaže u mršavljenju
-regulira  šećer u krv
-pospješuje funkciju mozga
- pomaže u liječenju anemija
Špinat je najbolje kuhati na pari oko 10 minuta da bismo sačuvali sve njegove hranjive tvari.Ako se odlučimo prokuhati u vodi tada tu vodu obavezno baciti jer se u njoj nalaze nitrati koji hlađenjem prelaze u nitrite iz kojih pod djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu nastati nitrozamini-potencijalnog kancerogenog djelovanja Upravo zbog toga se preporuča pripremati špinat prije konzumacije  i ne ga ponovo zagrijavati.
    

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates