utorak, 4. ožujka 2014.
KIKIRIKI GRICKALICA ZA SVE
Kikiriki potječe iz Južne Amerike.Španjolci i portugalci prenijeli su ga na afrički kontinent,a kasnije se proširio na cijeli svijet.
Svrstali bi ga u orašaste plodove dok botanički kikikriki pripada porodici mahunarki.
Cvijet kikirikija se razvija visoko iznad zemlje ,a zatim se zbog svoje težine cvijetovi savijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje razvijaju mahune kikirikija.
Najveći proizvođači kikirikija danas su: Indija,Kina,Nigerija,Indonezija,SAD..
KIkiriki sadrži mnogo minerala ,bakra,mangana,fosfora,magnezija,kalija,cinka,željeza,selena,kalcija.
Od vitamina su prisutni:tiamin,riboflavin,pantotenska kiselina,vitamin B6,folna kiselina,vitamin E.
Kikiriki je izvor resveratrola,fitonutrijenta koji ima antioksidativno,antimikrobno i antigljivična svojstva.
Zahvaljujući većem sadržaju fitonutrijenata i dijetalnih vlakna smatra se da kikikriki može zaštititi organizam od raka debelog crijeva.
Kikiriki djeluje povoljno kod dijabetičara i dijabetičke retinopatije(očne bolesti koja pogađa diajbetičare),oštećenja sluznice maternice,bolesti želuca(kod povišene želučane kiseline),upalnih stanja,bolesti bubrega,bolesti krvi i krvnih žila,raznih krvarenja i hemofilije,tegoba s pražnjenjem crijeva,mentalne zaostalosti,hemeroida
Kikiriki možete konzumirati svježe oljušten, u obliku maslaca,prženi,mljeveni...,nutricionisti smatraju da je najbolje ga jesti svježe oljuštenoga.
Mnogi ljudi su razvili alergije pa stoga oprez kod konzumiranja.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar