Ads 468x60px

utorak, 4. ožujka 2014.

KIKIRIKI GRICKALICA ZA SVE


Kikiriki potječe iz Južne Amerike.Španjolci i portugalci prenijeli su ga na afrički kontinent,a kasnije se proširio na cijeli svijet.
Svrstali bi ga u orašaste plodove dok botanički kikikriki pripada porodici mahunarki.
Cvijet kikirikija se razvija visoko iznad zemlje ,a zatim se zbog svoje težine cvijetovi savijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje razvijaju  mahune kikirikija.
Najveći proizvođači kikirikija danas su: Indija,Kina,Nigerija,Indonezija,SAD..



KIkiriki   sadrži mnogo minerala                                                 ,bakra,mangana,fosfora,magnezija,kalija,cinka,željeza,selena,kalcija.
Od vitamina su prisutni:tiamin,riboflavin,pantotenska kiselina,vitamin B6,folna kiselina,vitamin E.
  Kikiriki je izvor resveratrola,fitonutrijenta koji ima antioksidativno,antimikrobno i antigljivična svojstva.
  Zahvaljujući većem sadržaju fitonutrijenata i dijetalnih vlakna smatra se da kikikriki može zaštititi organizam   od raka debelog crijeva.
   Kikiriki djeluje povoljno kod dijabetičara i dijabetičke retinopatije(očne bolesti koja pogađa                           diajbetičare),oštećenja sluznice maternice,bolesti želuca(kod povišene želučane kiseline),upalnih stanja,bolesti bubrega,bolesti krvi i krvnih žila,raznih krvarenja i hemofilije,tegoba s pražnjenjem crijeva,mentalne zaostalosti,hemeroida
Kikiriki možete konzumirati svježe oljušten, u obliku maslaca,prženi,mljeveni...,nutricionisti smatraju da je najbolje ga jesti svježe oljuštenoga.
Mnogi ljudi su razvili alergije pa stoga oprez kod konzumiranja.


Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates