Ads 468x60px

petak, 28. ožujka 2014.

SVE TAJNE HRENA

Hren je trajna biljka ,zelenog lišća i bijelog korijena ljutog okusa.
Pradomovina hrena je središnja i jugoistočna Europa.
Poznavali su ga egipčani,a grci su ga koristili protiv bolova u kralježnici i kao afrodizijak,i kao pastu za zube.
Hren je visokovrijedna namirnica zbog svojih nutrijenata i sastojaka koji djeluju kao antibiotici .
Izvor je vitamina C,vitamina B1 i B6,željeza i kalcija.

Biljka Hren sadrži glikozide sinigrin i alil izotocianat koji sadrže antibiotska i antikancerogena svojstva.Pomaže u prevenciji malignih bolesti jednjaka,jetra,tankog i debelog crijeva,mokraćnog mjehura.
Hren pomaže u jačanju otpornosti organizma,štiti od prehlada,olakšava i stabilizira prehladu,potiče rad srca i cirkulaciju,zaustavlja rast bakterija,ublažava respiratorne infekcije,odličan je diuretik,pomaže kod reumatizma.
Oblog od hrena se primjenjuje kod ukočenosti mišića i zglobova.
Listove hrena treba pritisnuti na bolna mjesta glave u slučaju jake glavobolje.
Hren se upotrebljava za čišćenje organizma,listovi se upotrebljavaju za salatu,dok korijenu se odstrani kora i namoči se u vodu na 24 sata da bi se izvukla njegova ljutina i dobila svježina korijena.
Naribani korijen hrena   možete koristiti kao dodatak jelima ,umacima,senfu,kečapu.
Hren se ne smije kuhati jer tada nastaje eterično ulje.

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates