Ads 468x60px

petak, 3. siječnja 2014.

Grlice

Živim u Varaždinu  u dijelu grada koji stari varaždinci znaju po imenu grlice.Bio je to nekada kraj koji je među prvima imao osnovnu školu sada poznatu kao III.Osnovna škola Varaždin.Miran dio grada u kojemu je smještena tvornica Varteks.Živjele su u tom dijelu grada obitelji koje su svoj kruh zarađivale u Varteksu.
Djeca su polazila u školu i živjelo se mirnim životom.Djeca su slobodno trčala livadama,postojala je  trgovina mješovite robe koja je bila ujedno i središte kulturnog života,jer se iznad trgovine nalazio društveni dom.Dom danas služi kao sjedište sastanka sedme mjesne zajednice Biškupec,iako su grlice uvijek bile zaseban dio nekako kroz povijest su pripale Biškupcu.
Kako se grad Varaždin razvijao ,razvoj u grlicama je stao.Mještani grlica su prilikom dobivanja građevinske dozvole platili i dovodnju kanalizacije ,no kanalizaciju su dobili tek početkom 2000. godine i ponovo su je morali platiti.
Asfalt su platili isto tako 70-tih godina ,a dobili su ga tek 2000.godine. 
Apsurdu tu nije kraj zimska služba svake godine uredno zaboravi pojedine ulice u čišćenju snijega iako se u blizini nalazi djeći vrtić.Mještani uredno plaćaju svoje komunalne naknade dapače nekoliko puta tijekom 2000-te godine su ozbiljno prijetili i pročelnicima komunalnih službi da neće plaćati komunalnu naknadu.
Problem je taj da je novac koji su mještani grlica dali za izgradnju infrastrukture početkom 70-tih godina kad su tražili  građevinske dozvole.Novac nije potrošen u razvoj grlica ,već je novac potrošen u izgradnju dijela grada poznat po imenu Banfica.
Tako mještani grlica danas imaju smo KTC, jednu privatnu pekaru ,djeći vrtić,ambulantu u sklopu doma zdravlja Varteks.Iako prevladava većinom starije stanovništvo ,počinju i mlade obitelji živjeti u grlicama.
No nije mi jasno dok u Zagrebačkoj ulici-Supilovoj postoje dvije ljekarne na udaljenosti od dvije ulice,mi na grlicama do te ljekarne trebamo 15-minuta autom nije nam ni bliže ako krenemo prema 6.Osnovnoj školi.Tamo je niknuo kvart Gajnice koji posjeduje nekoliko pekara,trgovina ,kafića,frizerskih salona i imaju ljekarnu.
Žalosno da oni koji planiraju razvoj našeg grada ne planiraju taj grad da svatko ima dostupno sve .
Tako mi se čini da sam ja ovom gradu bitna jedino kada trebam izaći na izbore i kada treba platiti komunalnu naknadu .To što ja od pogodnosti što živim na grlicama nemam ništa.
Znam da svatko bira gdje će živjeti,ali grad bi trebao voditi brigu da se svi dijelovi grada razvijaju jednako.U toj priči je žalosno i to da mnogi čelni ljudi ovog grada žive u tom dijelu grada.......

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates