Kada govorimo o hrani svi odmah računamo kalorije.U današnjem svijetu kada je u trendu broj 36,malo tko bar što se tiče ženskog roda može jesti do mile volje a da pri tome nema grižnju savjesti.
Upravo zbog takvog razmišljanja skloniji smo odmah uzeti neku tabletu kada nas nešto zaboli.
Jednostavan savjet za početak čovjek ima pet prstiju što znači da treba imati pet obroka na dan(doručak,užina,ručak,užina,večera).Nikada ne jedite pred televizorom i prije spavanja, hrana koja je tada pojedena pretvara se u masno tkivo.
Postoje namirnice koje nam pomažu u prevladavanju neke bolesti.
NESANICA-možemo pobijediti vrlo lako ako dnevno konzumiramo 100 grama piletine.Piletina posjeduje aminokiselinu koja se koristi u tijelu za proizvodnju melatonina koji pomaže boljem spavanju.
SMANJENA KONCENTRACIJA-jedno jaje dnevno.Jaje sadrži kolin nutrijent koji povećava sposobnost mozga da prenese naredbu ostatku tijela i istovremeno održava strukturu stanične membrane.
BOLOVI U MIŠIĆIMA-šalica soka trešnje na dan prije vježbanja smanjiti će bolove u mišićima.Trešnja sadrži protuupalni enzim koji smanjuje bolove u mišićima.
PROTIV GUBITKA PAMĆENJA-1/4 šalice sjemenka suncokreta na dan obogatiti će vas vitaminom E i time zaštititi neurone u mozgu od stresa.
DEPRESIJA-jedna šalica dnevno smeđe riže .Smeđa riža sadrži ugljikohidrate koji su odgovorni za reguliranu proizvodnju serotonina odgovornog neurotransmitera u kontroli raspoloženja i suzbijanju tjeskobe.
VELIKE I NATEČENE OČI-šalica zelenog čaja nakon obroka smanjiti će otečenost koja stvara tamne krugove ispod očiju.Zeleni čaj služi kao diuretik koji će izbaciti višak tekućine iz organizma.
MANJAK ENERGIJE-vratite uz pomoć banane koja je bogata kalijem i magnezijem.
ANEKSIOZNOST-jedna šalica kikirikija dnevno je dovoljna da bi se u organizmu stvorile dovoljne količine aminobutanske kiseline koja šalje mozgu simptome aneksioznosti.Kikiriki sadrži glutamin aminokiselinu koja je potrebna za proizvodnju aminobutirane kiseline.
utorak, 4. ožujka 2014.
KIKIRIKI GRICKALICA ZA SVE
Kikiriki potječe iz Južne Amerike.Španjolci i portugalci prenijeli su ga na afrički kontinent,a kasnije se proširio na cijeli svijet.
Svrstali bi ga u orašaste plodove dok botanički kikikriki pripada porodici mahunarki.
Cvijet kikirikija se razvija visoko iznad zemlje ,a zatim se zbog svoje težine cvijetovi savijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje razvijaju mahune kikirikija.
Najveći proizvođači kikirikija danas su: Indija,Kina,Nigerija,Indonezija,SAD..
KIkiriki sadrži mnogo minerala ,bakra,mangana,fosfora,magnezija,kalija,cinka,željeza,selena,kalcija.
Od vitamina su prisutni:tiamin,riboflavin,pantotenska kiselina,vitamin B6,folna kiselina,vitamin E.
Kikiriki je izvor resveratrola,fitonutrijenta koji ima antioksidativno,antimikrobno i antigljivična svojstva.
Zahvaljujući većem sadržaju fitonutrijenata i dijetalnih vlakna smatra se da kikikriki može zaštititi organizam od raka debelog crijeva.
Kikiriki djeluje povoljno kod dijabetičara i dijabetičke retinopatije(očne bolesti koja pogađa diajbetičare),oštećenja sluznice maternice,bolesti želuca(kod povišene želučane kiseline),upalnih stanja,bolesti bubrega,bolesti krvi i krvnih žila,raznih krvarenja i hemofilije,tegoba s pražnjenjem crijeva,mentalne zaostalosti,hemeroida
Kikiriki možete konzumirati svježe oljušten, u obliku maslaca,prženi,mljeveni...,nutricionisti smatraju da je najbolje ga jesti svježe oljuštenoga.
Mnogi ljudi su razvili alergije pa stoga oprez kod konzumiranja.
ponedjeljak, 3. ožujka 2014.
ANANAS
Ananas doista opravdava svoj naziv "kralj voća".Ovo voće koje je izgledom primamljivo oku ,može se vrlo lako uvrstiti u prehranu svakog čovjeka.Ananas tako možemo konzumirati kao voće ,i sok , kompot ,koristiti ga u kozmetičke svrhe.....
Ananas je bogat enzimima ,mineralima,elementima u tragovima,važan izvor kalcija,kalija,magnezija,fosfora,željeza joda,cinka,provitamina A,vitamina C,E i B-grupe.
On nam pojačava cirkulaciju u organizmu,smanjuje krvni tlak,pomaže kod arterioskleroze,sprečava nastanak upale i stvaranje naslaga na krvnim žilama,smanjuje mišićne grčeve,menstrualne grčeve,podiže bjelančevine u organizmu,rasterećuje gušteraču,uklanja vodu iz tijela,smanjuje oticanje nogu,liječi bolesti sinusa,astmu,dijabetes.
Ananas je bogati bakrom koji pomaže u stvaranju hemoglobina u organizmu i potiče zacjeljivanje rana.Nedostatak bakra u organizmu može uzrokovati osteoporozu,anemiju,problem sa štitnjačom i nizak broj bijelih krvnih zrnca.
Ananas pomaže u razvoju kosti i vezivnog tkiva pa se preporuča u doba povećanog fizičkog rasta ,jača desni,čuva zdravlje oči.
Od listova ananasa možemo napraviti čaj koji ima funkciju rastapanja masnoća u našem organizmu,istu ulogu ima i sok.
Sameljemo li koru od ananasa i napravimo kašu od nje možemo je iskoristiti kao kremu koju stavljamo na bolna mjesta i koja uspješno djeluje na žuljeve,kurje oči.
Svježi ananas možemo samljeti i dobiti kašu koju možemo koristiti kao masku za lice,lice će opet dobiti svježinu,elastičnost i riješiti se izumrlih stanica.
Ananas je bogat enzimima ,mineralima,elementima u tragovima,važan izvor kalcija,kalija,magnezija,fosfora,željeza joda,cinka,provitamina A,vitamina C,E i B-grupe.
On nam pojačava cirkulaciju u organizmu,smanjuje krvni tlak,pomaže kod arterioskleroze,sprečava nastanak upale i stvaranje naslaga na krvnim žilama,smanjuje mišićne grčeve,menstrualne grčeve,podiže bjelančevine u organizmu,rasterećuje gušteraču,uklanja vodu iz tijela,smanjuje oticanje nogu,liječi bolesti sinusa,astmu,dijabetes.
Ananas je bogati bakrom koji pomaže u stvaranju hemoglobina u organizmu i potiče zacjeljivanje rana.Nedostatak bakra u organizmu može uzrokovati osteoporozu,anemiju,problem sa štitnjačom i nizak broj bijelih krvnih zrnca.
Ananas pomaže u razvoju kosti i vezivnog tkiva pa se preporuča u doba povećanog fizičkog rasta ,jača desni,čuva zdravlje oči.
Od listova ananasa možemo napraviti čaj koji ima funkciju rastapanja masnoća u našem organizmu,istu ulogu ima i sok.
Sameljemo li koru od ananasa i napravimo kašu od nje možemo je iskoristiti kao kremu koju stavljamo na bolna mjesta i koja uspješno djeluje na žuljeve,kurje oči.
Svježi ananas možemo samljeti i dobiti kašu koju možemo koristiti kao masku za lice,lice će opet dobiti svježinu,elastičnost i riješiti se izumrlih stanica.
03.03-SVJETSKI DAN DIVLJIH ŽIVOTINJA
Opća skupština ujedinjenih naroda u spomen na potpisivanje konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta divljih životinja i biljaka (CITES)1973.proglasila je 03.03 svjetski dan divljih životinja.
Cilj svjetskog dana divljih životinja jest promicanje raznolikosti i bogatstva životinjskog i biljnog svijeta na Zemlji.Ukazivanje na korist koje divlje životinje i biljke pružaju čovjeku,te ukazivanje na problem poput ilegalne trgovine divljih životinja i biljaka.
Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljih vrsta na svjetskoj razini procjenjuje se na 100-150 miljardi kuna
Krijumčarenje divljih vrsta po zaradi se nalazi na samom vrhu uz trgovinu drogom,oružjem i ljudima.
Ugrožava se opstanak i stanište rijetkih divljih životinja i biljnih vrst na Zemlji
U Hrvatskoj se svjetski dan ugroženih životinja obilježava o ZOO u Zagrebu nizom edukativno-zabavnim radionicama.
Cilj svjetskog dana divljih životinja jest promicanje raznolikosti i bogatstva životinjskog i biljnog svijeta na Zemlji.Ukazivanje na korist koje divlje životinje i biljke pružaju čovjeku,te ukazivanje na problem poput ilegalne trgovine divljih životinja i biljaka.
Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljih vrsta na svjetskoj razini procjenjuje se na 100-150 miljardi kuna
Krijumčarenje divljih vrsta po zaradi se nalazi na samom vrhu uz trgovinu drogom,oružjem i ljudima.
Ugrožava se opstanak i stanište rijetkih divljih životinja i biljnih vrst na Zemlji
U Hrvatskoj se svjetski dan ugroženih životinja obilježava o ZOO u Zagrebu nizom edukativno-zabavnim radionicama.
petak, 28. veljače 2014.
MOĆ ALKOHOLNOG OCTA
Da su naše bake bile pametnije oko čišćenja stana svaki dan se polako uvjeravam.Prijašnje generacije živjele su skoro bez alergija ,a žene kada bi krenule čistit kuću ne bi trebale navlačiti maske,rukavice.
Već sam prije pisala o čaroliji sode bikarbone ,ali ovaj tjedan svakako moram pohvaliti ocat.
Ocat je namirnica koju najviše vežemo uz pojam jela i uglavnom ga koristimo u pripremi salate.
Međutim on je pravi čarobnjak u našoj kući. Istražujući malo o octu pronašla sam u starim bilježnicama koje se prenose onako s koljena na koljeno u mojoj obitelji da se ocat nekada upotrebljavao za stvari koje danas u modernom svijetu uopće ne bismo pomislili.Tako se ocat koristi kao regenerator za kosu.
Uklanja masni talog s korijena kose i obnavlja tjeme. U šalicu vode dodamo pola žlice octa i nekoliko kapi eteričnog ulja.Polijete po kosi ostavite par minuta ,isperete kosu.Miris octa će nestati nakon što posušite kosu.U današnje vrijeme ovaj su recept koristile hrabre radnice Kamenskog.
Problem nastanka mrlja od znojenja je uglavnom noćna mora svakoj ženi.Te mrlje koje ostaju na košuljama i majcama dovodile su nas do ludila .Upravo ocat je riješio problem tih mrlja.Prije nego što stavljate prati takvu robu poprskajte je sa octom .Nakon pranja mrlje će nestati.
Dobili ste alergiju na omekšivač? Sada muku mučite koji omekšivač da upotrijebite da vam odjeća bude mekanija. Pola šalice alkoholnog octa stavite u bubanj perilice za rublje,rublje će biti mekano,a boje na odjeći neće izbljediti.Ocat će ukloniti ostatke deterdženta s odjeće koju perete,ali i na perilici.Preporučena mjera octa kao omekšivača jest 3/4 šalice.
Perilicu suđa očistite tako da rubove oribate četkicom koja je umočena u ocat ,filtere operete tako da ih nakon što ste ih namočili u octu dobro isperete s toplom vodom,na dno perilice stavite pola šalice octa i stavite perilicu na program za pranje lonaca.Ukoliko je perilica jače prljava poslužite se sodom ,tako da napravite gustu pastu od sode.
Imate problem s upalom grla tada u čašu s toplom vodom stavite jednu žlicu jabučnog octa i nekoliko žlica meda da otopina bude ukusna.Sa takvom otopinom grgljajte grlo.
Javi li vam se bol u mišićima nakon vježbanja tada napravite oblog od nekoliko žlica octa i stavite ga na bolna mjesta.
Mučite vas gljivična infekcija na stopalima ,nožnim prstima tada svaki dan po 30 minuta odmarajte svoja stopala u kupki octa i vode koja je složena u omjeru 1:5.
Ocat nam uspješno pomaže i u vrtu.Možemo sa njime poprskati korov,a njegov miris će ubiti vrtne puževe.
Ne želite da vam mačke ulaze u dvorište ,kuću,vrt natopite spužvu sa octom i postavite na željena mjesta više nećete imati problema s neželjenim gostima.
Mrava se možete riješiti tako da poprskate mjesta gdje ih nalazite i tako da natopite spužvu.
Već sam prije pisala o čaroliji sode bikarbone ,ali ovaj tjedan svakako moram pohvaliti ocat.
Ocat je namirnica koju najviše vežemo uz pojam jela i uglavnom ga koristimo u pripremi salate.
Međutim on je pravi čarobnjak u našoj kući. Istražujući malo o octu pronašla sam u starim bilježnicama koje se prenose onako s koljena na koljeno u mojoj obitelji da se ocat nekada upotrebljavao za stvari koje danas u modernom svijetu uopće ne bismo pomislili.Tako se ocat koristi kao regenerator za kosu.
Uklanja masni talog s korijena kose i obnavlja tjeme. U šalicu vode dodamo pola žlice octa i nekoliko kapi eteričnog ulja.Polijete po kosi ostavite par minuta ,isperete kosu.Miris octa će nestati nakon što posušite kosu.U današnje vrijeme ovaj su recept koristile hrabre radnice Kamenskog.
Problem nastanka mrlja od znojenja je uglavnom noćna mora svakoj ženi.Te mrlje koje ostaju na košuljama i majcama dovodile su nas do ludila .Upravo ocat je riješio problem tih mrlja.Prije nego što stavljate prati takvu robu poprskajte je sa octom .Nakon pranja mrlje će nestati.
Dobili ste alergiju na omekšivač? Sada muku mučite koji omekšivač da upotrijebite da vam odjeća bude mekanija. Pola šalice alkoholnog octa stavite u bubanj perilice za rublje,rublje će biti mekano,a boje na odjeći neće izbljediti.Ocat će ukloniti ostatke deterdženta s odjeće koju perete,ali i na perilici.Preporučena mjera octa kao omekšivača jest 3/4 šalice.
Perilicu suđa očistite tako da rubove oribate četkicom koja je umočena u ocat ,filtere operete tako da ih nakon što ste ih namočili u octu dobro isperete s toplom vodom,na dno perilice stavite pola šalice octa i stavite perilicu na program za pranje lonaca.Ukoliko je perilica jače prljava poslužite se sodom ,tako da napravite gustu pastu od sode.
Imate problem s upalom grla tada u čašu s toplom vodom stavite jednu žlicu jabučnog octa i nekoliko žlica meda da otopina bude ukusna.Sa takvom otopinom grgljajte grlo.
Javi li vam se bol u mišićima nakon vježbanja tada napravite oblog od nekoliko žlica octa i stavite ga na bolna mjesta.
Mučite vas gljivična infekcija na stopalima ,nožnim prstima tada svaki dan po 30 minuta odmarajte svoja stopala u kupki octa i vode koja je složena u omjeru 1:5.
Ocat nam uspješno pomaže i u vrtu.Možemo sa njime poprskati korov,a njegov miris će ubiti vrtne puževe.
Ne želite da vam mačke ulaze u dvorište ,kuću,vrt natopite spužvu sa octom i postavite na željena mjesta više nećete imati problema s neželjenim gostima.
Mrava se možete riješiti tako da poprskate mjesta gdje ih nalazite i tako da natopite spužvu.
HELJDA -ZABORAVLJENA NAMIRNICA
Heljda je ime dobila po grčkoj riječi fagus što u prijevodu znači bukva i riječi pyros što znači pšenica.
Domovina heljde je centralna Azija iz koje su je u Europu donijeli francuzi u 15 stoljeću.
Francuzi heljdu nazivaju" ble sarrasiu" u prijevodu saracensko žito.U Rusiji se heljda zove "greča ili grčika" što upućuje da su grci donijeli heljdu u te istočne krajeve u kojima se i danas najviše uzgaja.
U našim krajevima se najviše uzgaja na području Međimurja ,Varaždina ,Kučana Gornjeg i Donjeg.
Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata,značajne količine minerala i vitamina čine heljdu jako vrijednom namirnicom.
Bogata je ugljikohidratima ,sadrži sporo probavljiv škrob koji izaziva postepeni rast šećera u krvi.Masnoće su prisutne u malim količinama pa sa zdrastvenog stajališta su dobre jer sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i lecitina.Odličan izvor niacina ,pantotenske kiseline,vitamina B1,B2,E,magnezija, fosfora,željeza,kalija.Heljda sadrži 0,2 % biljnih sterola koji sprečavaju povećanje kolesterola u krvi.
Heljda ne sadrži gluten pa je mogu koristiti osobe oboljele od celijakije.
Heljda je stoljetno tradicionalno jelo.U narodnoj medicini heljda se upotrebljava kao biljni čaj od osušene biljke i od sjemena heljde.
Čaj od heljde se upotrebljava u liječenju bolesti:
-krvnih žila(proširenje vena,ovapnjenje žila,pucanje kapilara)
-u jačanju memorije mozga(sprečava se demencija)
-reumatizma,glukoma,dijabetesa
-kao sredstvo za smirenje kod živčane rastrojenosti(depresivna i razdražljiva stanja)
-gojaznosti(prilikom raznih dijeta)
-kod slabokrvnosti
Čaj od cvijeta heljde pomaže kod bolesti dišnog sustava(nakupljena sluz,katar,kašalj)
Grubo brašno od heljde upotrebljavamo za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća(lišajeva,ekcema,čireva),u kozmetici za pripremu maski (pilinga).
Jela od heljde snižavaju krvni tlak te se preporučuju u liječenju krvnog tlaka,arterioskleroze.
Domovina heljde je centralna Azija iz koje su je u Europu donijeli francuzi u 15 stoljeću.
Francuzi heljdu nazivaju" ble sarrasiu" u prijevodu saracensko žito.U Rusiji se heljda zove "greča ili grčika" što upućuje da su grci donijeli heljdu u te istočne krajeve u kojima se i danas najviše uzgaja.
U našim krajevima se najviše uzgaja na području Međimurja ,Varaždina ,Kučana Gornjeg i Donjeg.
Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata,značajne količine minerala i vitamina čine heljdu jako vrijednom namirnicom.
Bogata je ugljikohidratima ,sadrži sporo probavljiv škrob koji izaziva postepeni rast šećera u krvi.Masnoće su prisutne u malim količinama pa sa zdrastvenog stajališta su dobre jer sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i lecitina.Odličan izvor niacina ,pantotenske kiseline,vitamina B1,B2,E,magnezija, fosfora,željeza,kalija.Heljda sadrži 0,2 % biljnih sterola koji sprečavaju povećanje kolesterola u krvi.
Heljda ne sadrži gluten pa je mogu koristiti osobe oboljele od celijakije.
Heljda je stoljetno tradicionalno jelo.U narodnoj medicini heljda se upotrebljava kao biljni čaj od osušene biljke i od sjemena heljde.

-krvnih žila(proširenje vena,ovapnjenje žila,pucanje kapilara)
-u jačanju memorije mozga(sprečava se demencija)
-reumatizma,glukoma,dijabetesa
-kao sredstvo za smirenje kod živčane rastrojenosti(depresivna i razdražljiva stanja)
-gojaznosti(prilikom raznih dijeta)
-kod slabokrvnosti

Grubo brašno od heljde upotrebljavamo za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća(lišajeva,ekcema,čireva),u kozmetici za pripremu maski (pilinga).
Jela od heljde snižavaju krvni tlak te se preporučuju u liječenju krvnog tlaka,arterioskleroze.
četvrtak, 27. veljače 2014.
NOVI ZAKON O RADU-OBMANA ILI STVARNOST
Ovih dana nas ne štede pričama o boljem sutra kako vlada tako i sindikati.
Zašto se diže tolika galama oko novoga zakona o radu?
Ministar Mrsić je potvrdio da je sam zakon dobar ali je problem u njegovoj provedbi.
Tko je zadužen za provedbu?
Postojeći zakon o radu u potpunosti je usklađen sa stečevinom Europske unije,odnosno većina članica Europske unije ima takav zakon sa manjim preinakama.
Razlika između postojećeg i novog ZOR-a jest da nije definirani dnevni rad u trajanju od osam sati dnevno,izuzev ako se ne dogovori drugačije kolektivnim ugovorom.U novom ZOR dnevni rad nije uopće definirani ,već je definirani samo obavezni tjedni rad od 40-48 sati ili 56 sati tjedno.Upravo se tu lome koplja jer radnik tako može raditi tri mjeseca 48 sati ,a onda cijeli mjesec 56 sati.Taj prostor otvara na mala vrata mogućnost zloupotrebe.
U Austriji za organiziranje sindikata u nekom poduzeću treba pet radnika,kod nas je potrebno 20.U privatnom sektoru postoji zavjet šutnje kako pojedini poslodavci i ne dozvoljavaju organizirano djelovanje sindikata ,a kamoli osnivanje sindikata.
U Austriji radnik ima pravo na 4-6 tjedna godišnjeg odmora.U Hrvatskoj radnik ima zajamčeno pravo na 20 dana godišnjeg odmora ,a ostalo ostvaruje na temelju godina staža.Taj dio se odlično poštuje ako ste zaposleni u državnim tvrtkama,no u privatnom sektoru to se pravo različito tumači.Neki poslodavci tako broje samo staž koji ste stekli u radnom odnosu kada ste kod njih zaposleni,neki pravdaju potražnja je na tržištu posla velika ako se ne slažeš idi dalje....
Zaposlenici u privatnom sektor ne znaju koji im je koificijent za obračun plaća ,jer se uglavno dogovara okvirna plaća,u državnoj službi se obračun radi isključivo koificijent plača+godine staža+eventualni rizik posla.
U Austriji majka nakon porodiljnog dopusta može u dogovoru sa poslodavcem raditi skraćeno radno vrijeme,samo ujutro ili popodne ovisno kako joj odgovara ,i to pravo može koristiti sve do sedme godine starosti djeteta s mogućnosti produljenja do 12-te godine djetetovog života
U Hrvatskoj ni sada u postojećem ZOR -u majka nije imala ta pravo,jedino je imala pravo raditi jutarnju smjenu do djetetove treće godine života.Mislim da je uzaludno opće govoriti da skoro ni jedna majka nije mogla ostvariti to pravo a kamoli provesti u stvarnost.
U novom ZOR-u majka ,žena ima još manja prava.Tako nakon porodiljnog može se desiti da je ne čeka radno mjesto na kojem je radila prije porodiljnog dopusta ,a može je i dočekati raskid ugovora o radu.Toliko koliko nam je stalo do obitelji i nataliteta.
Vlada kaže treba nešto mijenjati jer smo već sedam godina u recesiji.
Imamo menadžere koji nisu sposobni voditi tvrtke ni u stabilnim ekonomskim situacijama ali unatoč tome imaju velike otpremnine,i nemaju skoro nikakvu odgovornost spram loše obavljenog posla,od takvih ljudi ne možete očekivati čudo u recesiji.
Ne valja nam gospodarska klima ?
Investitor dođe pod jednim uvjetima poslovati u Hrvatsku još ni lopatu ne stavi u zemlju već vlada drugi zakon,do trenutka kada počne raditi na našem tržištu još se najmanje pet zakona promjeni.Kojem je investitoru to privlačno,da ne govorim da od dogovora do realizacije projekta prođe najmanje pet godina.
Ne plaši se investitor hrvatskih radnika jer zna da su vrijedni,precizni ,točni ,jeftini.U Hrvatskoj jedan sat rada je oko 16 kuna dok u Njemačkoj,Austriji cijena rada jednog sata je 56 kuna .
No vlada je odlučila nešto mijenajti i to ne na bolje nego na loše ,i to tamo gdje je dosada barem prividno sve bilo u redu,jer u Hrvatskoj očito riba smrdi od repa a ne od glave.......
Zašto se diže tolika galama oko novoga zakona o radu?
Ministar Mrsić je potvrdio da je sam zakon dobar ali je problem u njegovoj provedbi.
Tko je zadužen za provedbu?
Postojeći zakon o radu u potpunosti je usklađen sa stečevinom Europske unije,odnosno većina članica Europske unije ima takav zakon sa manjim preinakama.
Razlika između postojećeg i novog ZOR-a jest da nije definirani dnevni rad u trajanju od osam sati dnevno,izuzev ako se ne dogovori drugačije kolektivnim ugovorom.U novom ZOR dnevni rad nije uopće definirani ,već je definirani samo obavezni tjedni rad od 40-48 sati ili 56 sati tjedno.Upravo se tu lome koplja jer radnik tako može raditi tri mjeseca 48 sati ,a onda cijeli mjesec 56 sati.Taj prostor otvara na mala vrata mogućnost zloupotrebe.
U Austriji za organiziranje sindikata u nekom poduzeću treba pet radnika,kod nas je potrebno 20.U privatnom sektoru postoji zavjet šutnje kako pojedini poslodavci i ne dozvoljavaju organizirano djelovanje sindikata ,a kamoli osnivanje sindikata.
U Austriji radnik ima pravo na 4-6 tjedna godišnjeg odmora.U Hrvatskoj radnik ima zajamčeno pravo na 20 dana godišnjeg odmora ,a ostalo ostvaruje na temelju godina staža.Taj dio se odlično poštuje ako ste zaposleni u državnim tvrtkama,no u privatnom sektoru to se pravo različito tumači.Neki poslodavci tako broje samo staž koji ste stekli u radnom odnosu kada ste kod njih zaposleni,neki pravdaju potražnja je na tržištu posla velika ako se ne slažeš idi dalje....
Zaposlenici u privatnom sektor ne znaju koji im je koificijent za obračun plaća ,jer se uglavno dogovara okvirna plaća,u državnoj službi se obračun radi isključivo koificijent plača+godine staža+eventualni rizik posla.
U Austriji majka nakon porodiljnog dopusta može u dogovoru sa poslodavcem raditi skraćeno radno vrijeme,samo ujutro ili popodne ovisno kako joj odgovara ,i to pravo može koristiti sve do sedme godine starosti djeteta s mogućnosti produljenja do 12-te godine djetetovog života
U Hrvatskoj ni sada u postojećem ZOR -u majka nije imala ta pravo,jedino je imala pravo raditi jutarnju smjenu do djetetove treće godine života.Mislim da je uzaludno opće govoriti da skoro ni jedna majka nije mogla ostvariti to pravo a kamoli provesti u stvarnost.
U novom ZOR-u majka ,žena ima još manja prava.Tako nakon porodiljnog može se desiti da je ne čeka radno mjesto na kojem je radila prije porodiljnog dopusta ,a može je i dočekati raskid ugovora o radu.Toliko koliko nam je stalo do obitelji i nataliteta.
Vlada kaže treba nešto mijenjati jer smo već sedam godina u recesiji.
Imamo menadžere koji nisu sposobni voditi tvrtke ni u stabilnim ekonomskim situacijama ali unatoč tome imaju velike otpremnine,i nemaju skoro nikakvu odgovornost spram loše obavljenog posla,od takvih ljudi ne možete očekivati čudo u recesiji.
Ne valja nam gospodarska klima ?
Investitor dođe pod jednim uvjetima poslovati u Hrvatsku još ni lopatu ne stavi u zemlju već vlada drugi zakon,do trenutka kada počne raditi na našem tržištu još se najmanje pet zakona promjeni.Kojem je investitoru to privlačno,da ne govorim da od dogovora do realizacije projekta prođe najmanje pet godina.
Ne plaši se investitor hrvatskih radnika jer zna da su vrijedni,precizni ,točni ,jeftini.U Hrvatskoj jedan sat rada je oko 16 kuna dok u Njemačkoj,Austriji cijena rada jednog sata je 56 kuna .
No vlada je odlučila nešto mijenajti i to ne na bolje nego na loše ,i to tamo gdje je dosada barem prividno sve bilo u redu,jer u Hrvatskoj očito riba smrdi od repa a ne od glave.......
Pretplati se na:
Postovi (Atom)