Ads 468x60px

četvrtak, 27. veljače 2014.

NOVI ZAKON O RADU-OBMANA ILI STVARNOST

Ovih dana nas ne štede pričama o boljem sutra kako vlada tako i sindikati.
Zašto se diže tolika galama oko novoga zakona o radu?
Ministar Mrsić je potvrdio da je sam zakon dobar ali je problem u njegovoj provedbi.
Tko je zadužen za provedbu?
Postojeći zakon o radu u potpunosti je usklađen sa stečevinom Europske unije,odnosno većina  članica Europske unije ima takav zakon sa manjim preinakama.

Razlika između postojećeg i novog ZOR-a jest da nije definirani dnevni rad u trajanju od osam sati dnevno,izuzev ako se ne dogovori drugačije kolektivnim ugovorom.U novom ZOR dnevni rad nije uopće definirani ,već je definirani samo obavezni tjedni rad od 40-48 sati ili 56 sati tjedno.Upravo se tu lome koplja jer radnik tako može raditi tri mjeseca 48 sati ,a onda cijeli mjesec 56 sati.Taj prostor otvara na mala vrata mogućnost zloupotrebe.
U Austriji za organiziranje sindikata u nekom poduzeću treba pet radnika,kod nas je potrebno 20.U privatnom sektoru postoji zavjet šutnje kako pojedini poslodavci i ne dozvoljavaju organizirano djelovanje sindikata ,a kamoli osnivanje sindikata.
U Austriji radnik ima pravo na 4-6 tjedna godišnjeg odmora.U Hrvatskoj radnik ima zajamčeno pravo na 20 dana godišnjeg odmora ,a ostalo ostvaruje na temelju godina staža.Taj dio se odlično poštuje ako ste zaposleni u državnim tvrtkama,no u privatnom sektoru to se pravo različito tumači.Neki poslodavci tako broje samo staž koji ste stekli u radnom odnosu kada ste kod njih zaposleni,neki pravdaju potražnja je  na tržištu posla velika ako se ne slažeš idi dalje....
Zaposlenici u privatnom sektor ne znaju koji im je  koificijent za   obračun plaća ,jer se uglavno dogovara okvirna plaća,u državnoj službi se obračun radi isključivo koificijent plača+godine staža+eventualni rizik posla.
U Austriji majka nakon porodiljnog dopusta može u dogovoru sa poslodavcem raditi skraćeno radno vrijeme,samo ujutro ili popodne ovisno kako joj odgovara ,i to pravo može koristiti sve do sedme godine starosti djeteta s mogućnosti produljenja do 12-te godine djetetovog života
U Hrvatskoj ni sada u postojećem ZOR -u majka nije imala ta pravo,jedino je imala pravo raditi jutarnju smjenu do djetetove treće godine života.Mislim da je uzaludno opće govoriti da skoro ni jedna majka nije mogla ostvariti to pravo a kamoli provesti u stvarnost.
U novom ZOR-u majka ,žena ima još manja prava.Tako nakon porodiljnog može se desiti da je ne čeka radno mjesto na kojem je radila prije porodiljnog dopusta ,a može je i dočekati raskid ugovora o radu.Toliko koliko nam je stalo do obitelji i nataliteta.
 Vlada kaže treba nešto mijenjati jer smo već sedam godina u recesiji.
Imamo menadžere koji nisu sposobni voditi tvrtke ni u stabilnim ekonomskim situacijama ali unatoč tome imaju velike otpremnine,i nemaju skoro nikakvu odgovornost spram loše obavljenog posla,od takvih ljudi ne možete očekivati čudo u recesiji.
Ne valja nam gospodarska klima ?
Investitor dođe pod jednim uvjetima poslovati u Hrvatsku još ni lopatu ne stavi u zemlju već vlada drugi zakon,do trenutka kada počne raditi na našem tržištu još se najmanje pet zakona promjeni.Kojem je investitoru to privlačno,da ne govorim da od dogovora do realizacije projekta prođe najmanje pet godina.
Ne plaši se investitor hrvatskih radnika jer zna da su vrijedni,precizni ,točni ,jeftini.U Hrvatskoj jedan sat rada je oko 16 kuna dok u Njemačkoj,Austriji cijena rada jednog sata je 56 kuna .
 No vlada je odlučila nešto mijenajti i to ne na bolje nego na loše ,i to tamo gdje je dosada barem prividno sve bilo u redu,jer u Hrvatskoj očito riba smrdi od repa a ne od glave.......  

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates