Ads 468x60px

srijeda, 19. veljače 2014.

BESPLATNI UDŽBENICI

U Hrvatskoj je predškolsko,osnovnoškolsko obrazovanje obavezno.
Osnovno obrazovanje počinje upisom u prvi razred osnovne škole,obavezno je za svu djecu,u pravilu od šeste do petnaeste godine života.
Kao roditelj za svoje dijete imate pravo izabrati vrstu,oblik i metode osnovnog školovanja.
I sada imate problem?
Imate li pravo izabrati vrstu i oblik školovanja,što vam država nudi?
Dobro je poznato da u Hrvatskoj nisu razvijene škole koje pokrivaju osnovno školovanje(osim Zagreba),i tako da vi nemate mogućnost odabira.Ostale škole koje pružaju osnovno školovanje su u vlasništvu lokalne ili županijske vlasti.
Hrvatska je potpisala KONVENCIJU O PRAVIMA DJETETA  u njoj stoji da svako dijete ima pravo na besplatno školovanje.
Da li  Hrvatska već nekoliko godina krši tu konvenciju?
U pravilnicima za obavezno osnovno školovanje stoji rečenica :"svrha je omogućiti učeniku znanje u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima."
Postavljam si pitanje ako se stalno pozivaju naši političari "da Hrvatska treba biti zemlja znanja i da se treba krenuti u ulaganje naših učenika?"zašto se ne posvetimo nadarenoj djeci?
U našoj zemlji  djeca koja imaju prosjek 5,00 smatraju se frikovima,štreberima...
Malo je učitelja koji prepoznaju takvu djecu u razredima a kada ih prepoznaju ta djeca sa svojim mentorima postižu zavidne rezultate na školskim,županijskim i državnim natjecanjima.
Umjesto da takvoj djeci damo vjetar u leđa mi ih strpamo u koš sa  ostalom djecom.
Ako imaju dobrog ravnatelja škole mogu biti sretna ako ih se pohvali u školi ili dobiju malu sliku na webu svoje škole.
Nadarena djeca imaju jednake uvjete za upis u srednje škole ,dobro kako su tijekom svog osnovnog školovanja sudjelovala na raznim natjecanjima prikupili su nešto i više bodova(ali samo ako su osvojili prvo mjesto na županiji ili prva dva na državnom natjecanju.i ako ste sudjelovali u sportskim natjecanjima onda imate pravo na dodatne bodove bez obzira na plasman .)
U Hrvatskoji  u doba recesije ima novaca za  skupe automobile,visoke plaće političara.
Kažu naši političari neugodno im je zbog automobila ,jer njihova cijena se kreće kao tro-sobni stan u Zagrebu.
Pa prodajte te automobile!!!! Sakupite tako novac za besplatne udžbenike za djecu ,ne samo za socijalne slučajeve...
Nadarenog učenika najviše  boli kada se čitave školske godine odriče svega da bi postigao odličan rezultat na nekom od natjecanja ,da ne pokvari ocjene u školi,a na kraju školske godine dobije tek stisak ruku zamjenika župana i priznanje na A4 formatu(U Varaždinskoj županiji).
Zna pametno dijete da uči za sebe i svoju budućnost ,ali možda bi ga recimo ove godine obradovalo da dobije komplet besplatnih udžbenika.
Tada bi društvo dosta pokazalo da cijeni njihov rad i uspjehe a poslalo i poruku drugim učenicima  da za svoje učenje mogu biti nagrađeni....
Možda se i desi čudo.....!      

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates