Ads 468x60px

ponedjeljak, 24. veljače 2014.

POGREŠKE KOD ODGOJA-VJEČNO PITANJE

Kada ste saznali da ćete postati roditelj skakali ste od sreće i jedva ste čekali trenutak kada ćete to malo biće moći primiti u zagrljaj.Nažalost djeca ne dolaze s uputama za rukovanje,pa sve što vam ostaje je da sami naučite iz vlastitog iskustva.Na tom putu ćete raditi greške,lupati glavom o zid,slušati iskustva drugih roditelja,svoji roditelja ,baka i djedova.Put neće biti lagan ali učiniti ćete sve što je u vašoj moći da odgojite svoje dijete u odgovornu,iskrenu osobu....
Svako dijete je jedinstveno i trebate ga smo slušati,razgovarati i zajedničkim snagama doći do rešenja problema.


Tvrditi jedno ,a raditi drugo.Recimo govorit djeci kako je loše pušiti ,a pri tome sami pušite.Takvo ponašanje malo dijete zbunjuje,a tinejdžeru daje matrijal za svađu koji će kasnije iskoristiti protiv vas.
Ispravite ponašanje.Umjesto da branite neobranjivo,postanite primjer...
Ne uspoređujte dijete sa drugom djecom.Ne uspoređujte braću i sestre međusobno tako da "zatrovate" njihov odnos i time si stvorite obiteljski problem nepodnošljivosti.
Djeca su i tako pod pritiskom odrastanja i traženja sebe.Umjesto da ih uspoređujte s drugima ,istaknite  njihove vrijednosti ,vrline.
Roditelj se ne smije praviti da problem ne postoji i da će se sam od sebe riješiti.Ignoriranje lošeg ponašanja ili činjenice( da dolazi kući u alkoholiziranom  stanju,ne poštuje vrijeme povratka kući iz izlaska...)vodi k još većem problemu.Zanemarivanje škole i pojava loših ocjena često su prvi znakovi koji ukazuju da dijete traži pomoć.
Pronađite uzrok problema ,razgovarajte s djetetom ,postavite pravila ponašanja,listu obavljanja nekih poslova u kući...
Ako to ne uspije uvijek vam ostaje mogućnost da potražite savjet stručne osobe.
Ne popuštajte djetetovim zahtjevima i ne dajte obećanje da će nešto dobiti ako napravi neku obavezu(ako pospremiš sobu dobit ćeš veći džeparac,ako prođeš s odličnim uspjehom dobit ćeš novi mobitel..)
Dajte djetetu privilegije za dobro ponašanje ,a ne za loše.Dobro bi bilo da zajedno sa djetetom odlučite što bi bilo dobro napraviti nakon neke situacije.
Tako dijete od malih nogu učite što je dobro-loše ponašanje,učite ga odgovornosti.
Ne očekujte od djeteta previše .Ako je susjedovo dijete odličan učenik ,to ne znači da i vaše dijete mora biti odličan učenik.Svako dijete je u nečem odlično .Roditeljski zadatak je da prepozna u čemu mu je dijete odlično i da ga potiče u razvijanju tog talenta.
Dopustite djetetu da se razvija i ponaša u skladu sa svojim mogućnostima,potrebama,željama i interesima.
Svako dijete je posebno ,neka djeca sazrijevaju ranije neka kasnije,neka su više samostalna neka manje,neka djeca brzo pamte neka nje,neki su sportaši i veseljaci a neki mirni,tihi,povučeni....
Ne radite stvari umjesto svoje djece i ne radite njegove obaveze.Koliko vašem djetetu bilo teško nešto napraviti ,ustrajte na tome da to napravi.Time gradite njegovo smopuzdanje,učite ga odgovornosti.
Kada obavljate stvari umjesto njega učite ga lijenosti,neodgovornosti....
Djecu odgajamo do njihove sedme godine života ,i do tada bi trebali savladati osnove higijenskih navika, obavljati zadatke primjerene njihovoj dobi(pospremiti igračke na svoje mjesto,postaviti stol za jelo,....)naučiti da je san jako važan za njihov razvoj(potruditi se da svaki dan idu spavati u isto vrijeme),da nauče razlikovati dobro-loše.U kasnijim godinama života djecu samo modeliramo odnosno ukazujemo na dobro i loše ponašanje.
Prihvatite svoje dijete onakvim kakvo jest,volite ga i potičite u njemu sve ono dobro i pozitivno,učinite sve da se osjeća sretno i sigurno.Izgradite odnos sa svojim djetetom da ono zna da ste uz njega i u dobrim i lošim trenucima  

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates