Ads 468x60px

četvrtak, 13. veljače 2014.

ISTINA O VALENTINOVU

Mnogi misle da su praznik Valentinovo trgovci izmislili radi bolje zarade između Božića i Uskrsa.
Jako se varate .
Taj praznik je tradicionalan i njegovi počeci sežu još u Rimsko doba.
U Rimsko doba 15.veljače se obilježavala svečanost u čast boga Lupercusa,zaštitnika stada i pastira,ali i plodnosti.
Uz narodnu proslavu  i veselje taj dan je imao posebnu tradiciju prema kojoj  su na komadiće papira pisana imena djevojaka i pohranjena u vrč.
Mladići su kasnije izvlačili papiriće s ispisanim imenima,ime koje su izvukli bio je znak da će mu ta                                                                                      djevojka postati supruga.
Nama je dakako bliža priča o svećeniku Valentinu koji je vjenčavao mlade zaljubljene parove unatoč zabrani Cara Klaudija II koji nije želio da se vojnici obvezuju na brak.
Kada se kršćanstvo razvilo i definirali se blagdani ,donesena je odluka da se Luperkalije i Dan sv.Valentina spoje u jedan dan.
Valentinovo je s godinama preuzelo  dominaciju.
1969. godine revizijom katoličkog kalendar donijeta je odluka da  Dan sv. Valentina neće biti više u obilježen u kataoličkom kalendaru ,te će njegovo upisivanje u kalendar ovisiti o nacionalnim ili lokalnim kršćanskim zajednicama, s objašnjenjem   :"Iako je uspomena na sv.Valentina drevna ,o njemu se ništa pouzdano ne zna osim da je spaljen na Via Flamina 14. veljače."

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates